Izdvajamo sa Palic film festivala: 5 drama koje ne smete da propustite

Na predstojećem 28. Festivalu evropskog filma Palić, koji će se održati od 17. do 23. jula 2021. na nekoliko lokacija u Subotici i na Paliću, publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 drama koje ne smete propustiti:

ČUVAR BRATA SVOJEGA
Turska, Rumunija 2021 / 01:25
Selekcija: Glavni takmičarski program
Režija: Ferit Karahan

Jusuf i njegov najbolji drug Memo pohađaju internat za kurdske dečake smešten u planinama Istočne Anadolije. Nakon što se Memo misteriozno razboli, Jusuf biva prisiljen da se probija kroz školsku represivnu birokratiju ne bi li pomogao prijatelju. Pre nego što nasta vnici shvate ozbiljnost Memovog zdravstvenog stanja i pokušaju da ga otpreme u bolnicu, škola biva zavejana iznenadnom, jakom mećavom. Očajnički pokušavajući da dopru do pomoći, bez stvarnog izlaza, nastavnici i učenici se međusobno optužuju. Kivni jedni na druge, uz griže savesti, otkrivaju duboko skrivene tajne, dok vreme, neumoljivo preteći, prolazi.

SEDAM MALIH SLUČAJNOSTI
Mađarska 2020, 01:46
Selekcija: Novi mađarski film
Režija: Gothár Péter

Nešto nazivamo slučajnošću kada se, u susretu naizgled beznadežnih života, iznenada pojavi mogućnost slobode i sreće.

JARUGA
Mađarska 2020 / 01:32
Selekcija: Paralele i sudari
Režija: Krasznahorkai Balázs

Mađarski akušer i uskoro otac Balint, mora se na Uskrs vratiti u svoje rodno selo u Maramurešu u Rumuniji i suočiti se sa sinom kojeg je napustio pre 17 godina.

ČASOVI NEMAČKOG
Bugarska, Nemačka 2020 / 01:40
Selekcija: Paralele i sudari
Režija: Pavel G. Vesnakov

Sredovečni Nikola bori se za egzistenciju u Bugarskoj. Odlučuje da se preseli u Nemačku i, samo dan uoči odlaska, očajnički pokušava da ponovo uspostavi veze sa svim svojim voljenim.

POZICIJA DETETA
Rumunija 2012 / 01:52
Selekcija: Underground Spirit
Režija: Cãlin Peter Netzer

Nakon strašne vesti o fatalnoj saobraćajnoj nesreći u kojoj je učestvovao njen sin, očajna majka čini sve što je u njenoj moći da svoje dete oslobodi krivice.

Podeli ovo: