Filmovi koje ne smete propustiti na 12. Merlinka festivalu

Filmovi koje ne smete propustiti na 12. Merlinka festivalu

Dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od 3. do 6. decembra u Domu omladine Beograda pod sloganom „Festival na rubu nervnog sloma“. Tokom četiri festivalska dana premijerno će biti prikazano više od 80 igranih, dokumentarnih i kratkih LGBT filmova, a mnogi od njih će imati srpsku premijeru. Preporučujemo vam tri filma koja ne smete propustiti.
Igrani film
Muzika za slomljena srca
Rafael Gomez, Brazil, 2019.

Od producenata filma „U njegovim očima” (2014), Muzika za slomljena srca je film smešten u današnjem Sao Paolu, gde se trio mladih srca sprema da raskine. Rikardo ima i stabilnog dečka, a bacio je i oko na novog kolegu. Izabela pravi pauzu i od svog dečka i od svog najboljeg prijatelja Rikarda, a beznadežni romantik Felipe se našao iznenada između njih dvoje. Njih troje imaju velike snove, čežnju za strašću i sigurna poznanstva, ali su svi nespremni za ono što dolazi iz Kupidonovih strela.

Petak, 4. decembar u 13.30, Velika sala Doma omladine Beograda

Igrani film
Advokat (The Lawyer)
Romas Zabarauska, Litvanija – Srbija, 2020.

Drama „Advokat“ snimljena je u Beogradu i prati odnos advokata Mariusa i Alija, izbeglice iz Sirije, koji boravi u izbegličkom kampu Krnjača u Beogradu. Nakon smrti otuđenog oca, Marius upoznaje Alija sa kojim razvija iznenadnu vezu i pomaže mu da zatraži azil, što dodatno produbljuje njihovu vezu i testira lične i fizičke granice.
Četvrtak, 3. decembar u 15.30, Velika sala Doma omladine Beograda

Dokumentarni film
Maria Luiza
Marselo Diaz, Brazil, 2019.

Maria Luiza je prva transrodna osoba u brazilskim oružanim snagama. Sa 18 godina prijavila se za vazduhoplovstvo i potpuno zaljubljena u avione, videla je to kao svoju priliku. U vojsku je pozvana 1979. godine i posle 22 godine rada, penzionisana je zbog invalidnosti. Film istražuje motivaciju za zabranu nošenja ženske uniforme i njenu putanju ka afirmaciji kao transrodne osobe, vojnika i katolkinje.

Petak, 4. decembar u 15.30, Klubić Doma omladine Beograda

Čileanski reditelj Hoze Luiz Tores Liva u svom filmu „Smrt će doći i imaće tvoje oči“ prikazuje dve žene koje su čitav život delile zajedno, a koje se sada suočavaju sa neizbežnom bolešću jedne od njih. Bolesna žena odlučuje da se ne leči, i njih dve se sele u malu kolibu u kojoj će se ponovo prepustiti ljubavi, učvrstiti svoju vezu, dok smrt čeka svoj trenutak.

Film „Emilija“ argentinskog reditelja Cezara Sodera prati priču devojke koja se vraća u selo kod svoje majke, nakon višegodišnjeg života u gradu. Raskid sa Anom, njenom devojkom ubrzao je odluku da se preseli u mesto gde ubrzo dobija posao nastavnice u školi. Postepeno, Emilija se ponovo zbližava sa ljudima iz sela i osećanjima zbog kojih se odselila, a ovo mesto, za koje je ona uvek mislila da je statično i predvidivo, postaće prostor koji će joj dati novu šansu da redefiniše smisao svog života.

Debitantsko dugometražno ostvarenje austrijskog reditelja Davida Mosera, film „Crno belo šareno“ je priča o odrastanju mlade devojke Matilde, koja plašljivo i zbunjeno istražuje svoju ličnost. U potrazi za velikim životnim pitanjima i odgovorima, Matilda se tokom jednog vikenda susreće sa porodicom, prijateljima i strancima, ne bi li pronašla izlaz iz mladalačke konfuzije.

Podeli ovo: