Beldocs 2020: Filmovi koje ne smete propustiti

U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. Izdvajamo vam 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti.
Mako – Retrospektiva Mako Sajko
Siniša Gačić — Slovenija — 2013

Portret velikana slovenačkog i jugoslovenskog dokumentarnog filma, iz ugla njega samog, njegove porodice i kolega Karpa Aćimovića-Godine, Jožeta Pogačnika i drugih.
Duh Pitera Selersa (The Ghost of Peter Sellers) – Selekcija Udarni termin
Peter Medak — Kipar — 2018

Peter Medak je imao nameru da režira film Ghost in the Noonday Sun na Kipru i u Engleskoj 1973. godine, sa Piterom Selersom i Spajkom Miliganom u glavnim ulogama. Pre nego što je snimanje počelo, grčki kapetan koji je dopremao piratski brod u Kireniju bio je toliko pijan da je brod slupao, udarivši njime u kej. Produkcija je pala još niže nakon što je Piter Selers izgubio veru u film i otpustio producente i direktora fotografije. Režiser Peter Medak 42 godine kasnije putuje nazad na ostrvo ne bi li dokumentarcem prikazao kako se produkcija pretvorila u totalnu katastrofu.

Potreba za mržnjom – Srpski takmičarski program
Filip Čolović — Srbija — 2020

Intimna ispovest reditelja o gubitku brata koji je svirepo ubijen u tuči ispred jednog beogradskog splava. Kroz ovaj i druge slične slučajeve u kojima su, na razne načine, bez ikakvog razloga stradali ljudi, reditelj istražuje korene tog bezrazložnog nasilja. Potreba za mržnjom je dokumentarac o tome kako se stvara i širi mržnja, i kako smo, kao društvo, lako pristali na nasilje koja nas okružuje.

Sakavem (Sacavém) – Selekcija Profil
Júlio Alves — Portugalija — 2019

Putovanje kroz filmove Pedra Koste, fokusirano na njegov rad na filmovima Casa de Lava, Ossos, In Vanda’s Room, Colossal Youth i Horse Money. Izgrađen na vizuelnom i zvučnom pejzažu filmova Pedra Koste i praćen njegovim sopstvenim promišljanjima na tu temu, Sakavem gledaocu pruža pogled na to kako se Kostina filmska estetika oseća i zamišlja.

Pahokee – Međunarodna takmičarska selekcija
Ivete Lucas, Patrick Bresnan — SAD — 2019

Ivet Lukas i Patrik Bresnan slikaju detaljan i zadivljujući portret Pahokija, ruralnog gradića u Everglejdsu, na Floridi. Budući da su veoma bliska zajednica, stanovnici Pahokija hvataju se ukoštac s krhkim finansijskim situacijama i neizvesnom budućnošću. Od sportskih događaja do školskih takmičenja u lepoti, filmadžije istražuju društvene rituale zajednice i načine na koje se prikazuju rod i identitet, dok se stvaraju nove priče. Pahoki je moćan portret zaboravljene Amerike, odsutne iz trenutnog političkog diskursa.

Podeli ovo: